Komunikaty

Efekty Podprogram 2020- Pomoc Żywnościowa

PODPROGRAM 2020 – efekty

Ośrodek Pomocy Społecznej w Harasiukach przy współpracy z Bankiem Żywności w Tarnobrzegu realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2020 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom gminy pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  marzec 2021 – wrzesień 2021.

  1. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
    - warzywne i owocowe (groszek z marchewką, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe, mus jabłkowy),
    - mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
    - cukier (cukier biały, miód nektarowy wielokwiatowy),
    - tłuszcze (olej rzepakowy),
    - dania gotowe (fasolka po bretońsku).
    - skrobiowe (makaron jajeczny, płatki owsiane, ryż biały, kasza jęczmienna, herbatniki maślane, kawa zbożowa rozpuszczalna),
    - mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet drobiowy, filet z makreli w oleju).
  2. Pomoc żywnościowa trafiła do 591 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu gminy Harasiuki.
  3. Ośrodek Pomocy Społecznej w Harasiukach wydał osobom potrzebującym:
    - 63,7   ton żywności;

    - 4 669 paczek żywnościowych;

  1. W ramach Podprogramu 2020 dla osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 2 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:

    1) warsztaty online z zakresu przeciwdziałania marnowania żywności dla 12                        uczestników,
    2) warsztaty ekonomiczne dla 28 uczestników.   

Rejestr zmian

Data wprowadzenia dokumentu do BIP: 19 stycznia 2022 08:50
Dokument wprowadzony do BIP przez: Monika Pintal
Ilość wyświetleń: 128
19 stycznia 2022 08:50 (Monika Pintal) - Dodanie dokumentu. (Dokument opublikowany)